A jegybank növekedési hitelprogramjának kibővítése nagy lökést adhat a faktoring piacnak – olvasható a GF Faktor friss elemzésében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiterjeszti a növekedési hitelprogramot, amelynek eredményeként a faktoring finanszírozására is igénybe lehet venni a jegybanki forrásokat.
Az MNB lépésével az elmúlt évben szűkülő faktoring piac növekedési pályára állhat. 2013-ban a teljes magyarországi bruttó faktorált forgalom több mint 8 százalékkal 789 milliárd forintra csökkent. Az intézkedéssel olyan vállalkozások is bekapcsolódhatnak a programba, amelyeknek nincs megfelelő fedezetük, biztosítékuk a növekedési hitelprogram keretében igényelhető forgóeszközhitel felvételéhez, holott fizetőképes partnereknek szállítanak.
A számla előfinanszírozás/faktorálás szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a halasztott (30-60-90 nap) fizetéssel teljesítő ügyfelekre ne kelljen várnia egy adott gyártó, vagy szolgáltató cégnek. A szolgáltatás részeként a finanszírozó a cég ügyfeleinek a helyére lép, és teljesíti a kiállított számlák ellenértékét, akár a kiállítás napján.
Az előfinanszírozás jellemzően 80/20 százalékos arányú, két folyósítással megvalósuló folyamat. Az első például lehet egy 80 százalékos nagyságrendű folyósítás, amelyet szinte azonnal 24-72 órán belül átutalnak az adott cégnek. A fennmaradó 20 százalékot a második folyósításkor, a faktoring ügylet végén utalják át, úgy, hogy az adott vállalkozás ügyfele a valós fizetési határidő lejártakor az előfinanszírozó részére teljesíti.
A faktoring beemelése az MNB növekedési hitelprogramjába további lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak azzal, hogy a faktoring konstrukciókkal a forgóeszközhitelek fedezetét, biztosítékát kiváltsák, s így ezeket beruházási hitelekhez is fel tudják használni.
A lépésnek köszönhetően a kisvállalkozások – amelyek a forgalomnak mindössze harmadát adták 2013-ban – pörgethetik fel a faktorpiacot.
Baltay Zsombor, a GF Faktor vezérigazgatója kiemelte: a faktoring segítségével tervezhetőbbé válik a finanszírozás, ez pedig növeli a vállalkozások pénzügyi mozgásterét, és ezen keresztül hozzájárul a kkv-szektor bővüléséhez.
Hozzátette, hogy a részletszabályok kidolgozása már megkezdődött, és várhatóan május végére megszülethetnek a növekedési program adta lehetőségek alapján kidolgozott konstrukciók.
A vezérigazgató arról is szólt, hogy a GF Faktor tapasztalatai szerint a cégvezetők egyre jobban érdeklődnek a faktoring megoldások iránt. A német Grenke-csoporthoz tartozó GF Faktor Zrt. célja, hogy aktívan részt vegyen a várható piacbővülésben és a faktoringpiacon 20-30 milliárd forintos faktorált forgalmat érjen el a következő években – tette hozzá.
A Wolfgang Grenke által 1978-ban Baden-Badenben alapított vállalatcsoport szolgáltatásai – bérlet, lízing, bank és faktoring – Írországtól Svájcon át Lengyelországig az egész európai piacon keresettek a középvállalatok körében. A Grenkeleasing AG Group részvényeit 1997-ben vezették be német tőzsdére.